Džusový půst

17.08.2009 06:00

Jedna z nejlepších metod, kterou je dobré začít detoxikaci organismu je "půst" za pomocí čerstvých zeleninových nebo ovocných džusů. Stačí vlastnit nějaký typ odšťavňovače a můžete začít. Je samozřejmě lepší vlastnit kvalitnější odšťavňovač, nicméně svůj účel splní i odšťavňovač pracující na bázi odstředění. Ja sám takový používám. Největší výhodou je bezesporu nízká pořizovací cena a pro začátek je takový přístroj dostačující. Co se týče samotných šťáv, tak se nedoporučuje kombinace ovoce a zeleniny dohromady. Jedina výjímka je kombinace mrkev-jablko. Zeleninu můžete kombinovat libovolně, stejně jako ovoce. Ovšem vhodnější nejspíš je pítí šťáv pouze z jednoho druhu zeleniny nebo ovoce. Můžete pít jeden druh šťávy i po více dní, pro tento případ a pro účel detoxikace je asi nejvhodnější šťáva jablečná. Ovšem během dne můžete střídat druhy šťáv i dle vlastního uvážení, jak co komu vyhovuje. Délku šťávového "půstu" si každý volí sám, od jednoho do několika dnů. Kromě šťáv se nekonzumuje žadná jiná potrava. Může se pít čistá voda.

K tématu šťávové půsty uvádím následující článek, který je převzat ze serveru vitarian.cz.

Džusové půsty patří mezi diety, kdy k očišťování organizmu dochází pitím pouze ovocných a zeleninových džusů. Může být prováděna jako jednodenní až třídenní program a nebo jako až šestitýdenní ”Breussova kůra”.

Během diety dochází k pročišťování organizmu, kdy člověk není zásobován potravou (zejm. bílkovinami).

Účelem je odstranit z organizmu odumřelé buňky a tkáně, které se hromadí. Buňky se obnovují během celého našeho života, nové buňky nahrazují staré a odumírající. Dále je to mnoho toxických látek, usazujících se v organismu. Pokud vedeme sedavý způsob života, jíme potraviny, které nejsou nejzdravější, často obsahující mnoho živočišných bílkovin, rafinovaný cukrů, nevyhnutelně podporujeme zanášení našeho těla nežádoucím odpadem. Tyto látky se zadržují a zpomalují regeneraci orgánů (staré rozpadající se buňky jsou pomaleji nahrazovány nově se tvořícími).

Rozpadající se buňky a tkáně poskytují dostatečné živiny pro organizmus, který zužitkuje tuky a bílkoviny z rozpadajících se buněk. Zdravé buňky a orgány jsou nedotčeny. Tím se zbavujeme toxických látek, které jsou využity nebo vyloučeny z organizmu.

Džusový půst též urychluje novou tvorbu buněk a regeneraci celého organizmu. Zvyšuje samočistící schopnost orgánů, podílejících se na vylučování.

Ledviny a střeva zatížené během života vylučováním nových a nových toxinů a odpadních látek se během půstu mohou zaměřit na nahromaděné toxické a odpadní látky nedostatečně vyloučené.

Je též zvýšeno vylučování látek přes střevní stěnu do střeva. Je to hlavní způsob jak se tělo čistí. Je proto důležité zajistit dokonalé vyprazdňování během půstu. Vhodnou metodou je klystýr

Kůže, důležitý vylučovací orgán, aktivuje zvýšené pocení. Tím se zbavuje škodlivých látek. Je to podobné jako v sauně. Důležité je proto mytí celého těla při a po půstu, za použití žínky nebo přírodní houby (lufa), které pomohou vše z kůže dokonale odstranit a také ji prokrví.

Může se projevit i zvýšená činnost plic zrychleným dechem.

Činnost orgánů se obnovuje, zažívací orgány jsou ušetřeny trávení, šťávy ze zeleniny a ovoce jsou snadno natráveny a vstřebány.

Endokrinní systém (štítná žláza, slinivka), celý hormonální systém je stimulován.

Zlepšuje se též psychický stav, činnost mozku je zvýšena.

Těmito mechanismy pomáhá džusový půst k omlazování a zlepšování zdraví.

S omlazením organizmu a zlepšenou činností orgánů je spojena též úspěšnost v léčbě onemocnění. Je prokázáno, že astma, artróza a nemoci pohybového ústrojí, migrény, onemocnění srdce a cév, obezita, onemocnění plic se dá pozitivně ovlivnit džusovým půstem.

Výrazně se zlepšuje sexuální aktivita, jejíž pokles je u mnoha lidí způsoben nedostatkem energie. Džusový půst obnovuje rovnováhu hormonů, podporuje činnost endokrinního systému a vytváří se nová energie. To umožňuje získat dostatek energie a vitalitu.

Zde si můžete stáhnout knihu od Dr. Normana Walkera - Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy Šťávy.PDF (1,2 MB)

blog comments powered by Disqus
Zpět